DJI Osmo RAW Review - Gestabiliseerde RAW camera in je handpalm
Stel je voor: een 4K gestabiliseerde camera met verwisselbare lenzen die RAW kan opnemen, en dat allemaal kunnen vasthouden in één hand. Sinds kort is dat mogelijk met de Osmo RAW combo van DJI. De mogelijkheden zijn eindeloos… Monteer hem op een auto, maak er een mini Jib van of gebruik hem gewoon met je handen. Je kan het zo gek niet verzinnen of het kan!
Indrukwekkende Technologie
Laat ik maar beginnen met te zeggen wat een geweldig apparaat de DJI Osmo is in het algemeen. Het is een stukje slimme technologie in een heel klein pakket dat zeer goed doordacht overkomt. De ergonomie is “spot on”, met alle knoppen precies op de juiste plaats. Het feit dat het allemaal te bedienen is vanaf de “DJI GO App" op je telefoon is absoluut mind-blowing.
De Osmo beschikt dus niet over een ingebouwd preview-scherm. Dus een telefoon is wel noodzakelijk om alle instellingen te veranderen en om te zien wat je doet. Verrassend is dat de vertraging nauwelijks merkbaar is tussen de Osmo en je telefoon, ondanks dat het een wifi-verbinding is.
Het interface van de "DJI Go App" is zeer compleet, hoewel sommige dingen zich niet op de meest logische plaats bevinden.
RAW-opname
De RAW-versie van de Osmo verschilt van de X5-versie door zijn ruwe recorder - een ventilator gekoelde eenheid die registreert op DJI SSD's, die weliswaar prijzig zijn ($ 1800 voor 512 GB). De kwaliteit van het ruwe beeldmateriaal is uitzonderlijk, en je kunt een halfuur aan 4K of UHD beelden opnemen op een 512 GB-kaart, of 4 uur HD.
Lawaai
Er is een groot probleem met de RAW recorder: deze is zeer luidruchtig. Hij is lawaaierig genoeg om de mensen die je filmt er mee te irriteren. Dit kan een dealbreaker zijn voor veel shooters.
Stroomverbruik
Het stroomverbruik is met de RAW recorder erg hoog… je kan ongeveer 20-30min lang draaien met een accu. Er is een optie om een grote Inspire-accu aan te sluiten op de Osmo met een extern draadje waardoor je meteen heel lang kan opnemen maar dat is niet de meest elegante setup in mijn ogen.
Lenzen
Wij gebruiken de Osmo met de Olympus 17mm f/1.8 en de Olympus 12mm f/1.8. Deze twee lenzen zijn erg lichtgevoelig door de grote lensopening waardoor je erg mooie scherptediepte kan creëren! Scherpstellen met het virtuele wiel is niet eenvoudig maar wij hebben er voor gekozen om de "DJI Focus Wheel" er bij te doen, Hiermee kan je de perfecte focus-pull maken en is het scherpstellen een heel intuïtieve manoeuvre geworden.
Beeldmateriaal
De X5R heeft nog steeds een micro SD-kaartsleuf in aanvulling op de RAW-recorder, dat betekent dat je gemakkelijk afspeelbare proxies op kan nemen, en tegelijkertijd de RAW .DNG files kan opnemen. Zelfs de "DJI Go App" slaat een proxie van je opname op, waardoor het snel even terugkijken nog makkelijker en sneller gaat.
Importeren van de DNG RAW-sequenties op je Mac doe je met behulp van de meegeleverde "CineLight App", waarop alle opties te vinden zijn voor het exporteren van je sequenties. DaVinci Resolve is ook een goede software waarmee je beelden kan omzetten in verschillende formaten.
Het uiterlijk van de 4K RAW beelden is ronduit spectaculair.
Conclusie
Met de Osmo RAW heb je het gevoel alsof je met behulp van een gadget van de toekomst aan het filmen bent. Een van de grootste barrières van de Osmo is het snel leegtrekken van de batterij (battery drain). De batterij is al leeg na ongeveer 20 minuten draaien van 4K of UHD RAW en misschien na 30 of 35min bij het opnemen van 1080p. Je zult dus zeker meerdere accu's nodig hebben. De DJI Osmo RAW zal zijn publiek vinden, zeker ook op het gebied van high-end producties vanwege zijn pure brute kracht en zijn gebruiksgemak.
-Edited by Noah Campos.
RECENTE BERICHTEN
